Właściwie każdy miłośnik zdrowej kuchni wie, że hodowana bazylia w doniczce, świeżo zerwana tuż przed podaniem, wzbogaci smak każdej potrawy. Będzie świetnie pasować do wszelkich sałatek, poprawi smak sosu pomidorowego. Poza tym będzie ładnie wyglądać na kanapce z mozzarellą. Tak samo prosta w uprawie będzie też kolendra. Ta roślina jest znana z prozdrowotnych właściwości, zawiera sporo witaminy A oraz C. Będzie doskonale smakować z twarożkiem, sprawdzi się też w sałatce ze świeżym ogórkiem. Przy okazji, warto zainwestować także w szczypiorek w doniczce, poniewa ż sporo przepisów podaje, że z kolendrą tworzą ciekawe połączenie smakowe. Zioła i przyprawy uprawiane w donicach należy na prawdę często podlewać, najlepiej samą wodą i często obcinać. Nie wolno stosować nawozów sztucznych do podlewania, można tylko od czasu do czasu użyć naturalnego humusu jako nawozu. Szczególnej pielęgnacji wymaga hodowana mięta w doniczce. Jest bardzo wrażliwa na brak wody i nadmierne światło słoneczne. Wręcz niewielkie zaniedbanie może doprowadzić do usychania liści. Dodawanie do potraw naturalnych i zdrowych przypraw, które a przy tym pochodzą z własnej uprawy, koryguje smak przygotowywanych dań. Wielu miłośników zdrowej kuchni używa suszonych przypraw, które można kupić w sklepie, ale one przenigdy nie zapewnią takiego smaku, jak świeże składniki.
Polecana strona: bazylia w doniczce.